Senin, 02 November 2015

LASAGNA

LASAGNA

Lasagne adalah pasta leper lebar, dan mungkin salah satu jenis pasta yang paling lama pernah dicipta. Perkataan "lasagne" dan, dalam banyak bahasa bukan Itali, bentuk tunggal "lasagna", juga boleh merujuk kepada hidangan yang dibuat dengan beberapa lapisan kepingan lasagne dilapisi dengan saos dan berbagai bahan-bahan lain.

Lasagne berasal dari Itali, secara tradisinya dinisbatkan kepada kota 
Naples (Campania), yaitu resep model pertamanya telah dicipta dan diterbitkan dalam Liber de Coquina (buku masakan), dan menjadi hidangan tradisional. Lasagne tradisional dibuat menggilirkan lapisan pasta dengan lapisan sos, yang dibuat dengan ragusos becamel, dan Parmigiano-Reggiano. Di kawasan-kawasan lain dan di luar Itali, adalah perkara biasa untuk mencari lasagne dibuat dengan ricottaatau keju mozzarellasos tomato, pelbagai daging (contohnya, kisaran daging lembu, daging babi atau ayam), sayur-sayuran pelbagai (contohnya, bayam, zukini, cendawan) dan biasanya berperisa wain, bawang putih, bawang besat, dan oregano. Semua jenis lasagne adalah dibakar dalan ketuhar.
Secara tradisinya, doh pasta yang disediakan di Itali Selatan menggunakan semolina dan air dan di kawasan utara, di mana semolina tidak boleh didapati, tepung dan telur. Hari ini di Itali, kerana satu-satunya jenis gandum yang dibenarkan untuk pasta dijual secara komersial adalah gandum durum, lasagne komersial diperbuat daripada semolina (dari durum gandum).
Ekonomi pertanian Emilia-Romagna yang intensif di kawasan utara Itali menghasilkan produk tenusu dan daging dengan banyak, dan kebiasaan kegunaannya dalam masakan serantau – lebih banyak berbanding minyak zaitun yang didapati di kawasan-kawasan selatan Itali. Pasta dari Emilia-Romagna dan ibu kotanya, Bologna, hampir selalu dihindang denganragu, sos pekat yang dibuat daripada bahan-bahan seperti bawang, lobak merah, daging babi dicincang halus dan daging lembu, saderi, mentega, dan tomato.
Pada zaman Rom Purba, terdapat hidangan yang sama dengan lasagne tradisional yang dikenali sebagai lasana atau lasanum(perkataan Latin untuk "bekas", "periuk") yang diterangkan dalam buku De re coquinaria oleh Marcus Gavius Apicius, tetapi perkataan boleh mempunyai asal yang lebih lama dari itu. Teori pertama adalah bahawa lasagne berasal dari bahasa Yunaniλάγανον (laganon), kepingan rata pasta doh yang dipotong menjadi jalur. Perkataan λαγάνα (lagana) masih digunakan dalam bahasa Yunani bermaksud roti tidak beragi jenis nipis dibakar untuk perayaan Isnin Bersih.

Teori lain adalah bahawa lasagne perkataan berasal dari perkataan Yunani λάσανα (lasana) atau λάσανον (lasanon) yang bermaksud "tatakan kaki tiga atau tungku untuk periuk", "bekas air". Orang Rom meminjam perkataan itu sebagai "lasanum", yang bermaksud "periuk" dalam bahasa Latin. Orang Itali menggunakan perkataan untuk merujuk kepada hidangan di mana lasagne dibuat. Kemudian mengambil nama hidangan yang tersebut.
Teori ketiga mencadangkan hidangan ini dimulakan pada abad ke-14 sebagai sebahagian resipi Bahasa Inggeris iaitu "Loseyn" seperti yang dinyatakan dalam The Forme dari Cury, sebuah buku masakan yang digunakan semasa pemerintahanRichard II. Makanan ini mempunyai persamaan dengan lasagne moden bagi kedua-dua resipi, yang mempunyai lapisan bahan-bahan antara lembaran pasta, dan juga namanya. Satu perbezaan penting adalah ketiadaan tomato, yang tidak tiba di Eropah sehingga selepas Columbus tiba di Amerika pada tahun 1492. Perbincangan terawal tomato dalam kesusasteraan Eropah muncul dalam herba yang ditulis pada 1544 oleh Pietro Andrea Mattioli manakala buku masakan yang paling awal ditemui dengan resipi tomato telah diterbitkan diNaples pada 1692, walaupun penulis telah kelihatannya memperolehi resipi ini daripada sumber Sepanyol.
Seperti kebanyakan jenis pasta, perkataan Itali adalah bentuk jamak, lasagne bermakna lebih daripada satu lembaran lasagna, walaupun dalam banyak bahasa lain terbitan perkataan bentuk tunggal "lasagna" digunakan untuk hidangan popular. Dalam bahasa Inggeris, lasagne (dalam apa jua ejaan) biasanya digunakan untuk hidangan manakala seperti "mi lasagna" boleh digunakan merujuk hanya pasta itu sendiri.

SIAPA YANG TAK SUKA LASAGNA?! Ya makanan yang berbahan dasar lapisan kulit yang diisi oleh tumisan daging ini digemari diseluruh dunia

Lasagna merupakan salah satu sajian kuliner yang berasal dari negeri luar yang berhasil memikat hati paras penggila masakan di Indonesia.Lasagna ini memiliki cita rasa yang sangat gurih karena mengandung bahan bahan yang kaya akan protein. Lasagna banyak disukai oleh para anak muda yang sekarang sedang gandrung- gandrungnya dengan masakan luar. Lasagna merupakan masakan yang berbahan kentang dengan campuran berbagai macam bumbu sehingga menghasilkan masakan yang memiliki aroma khas yang banyak mengandung protein dan vitamin.

Lasagna
Lasagna

Resep Cara Membuat Lasagna Kukus Nikmat

Lasagna merupakan sajian yang sangat pas ketika anda sedang bingung mencari olahan yang cocok untuk para tamu maupun keluarga jauh yang sedang berkunjung ke rumah anda. Anda dapat menyajikan olahan ini dengan mudah dan tanpa perlu skill memasak yang tinggi. karena olahan ini tegolong gampang- gampang susah. Bahan dan bumbunya pun sangat mudah untuk ditemukan di supermarket. Bila anda ingin membuat olahan Lasagna ini, berikut silahkan simak tentang langkah- langkah dan Cara Membuat Lasagna sebagai berikut ini :

Bahan Kulit Kukus Lasagna:

75 gram kentang kukus, dihaluskan
75 gram tepung terigu, pastikan yang anda gunakan ialah terigu protein sedang karena mempengaruhi hasil
1 butir telur
200 ml susu cair
1/2 sendok teh garam

Bahan Saus Lasagna :

2 siung bawang putih, dicincang halus
1/2 buah bawang bombay, dicincang kasar
100 gram ayam giling
2 buah wortel (100 gram), dipotong dadu atau sesuai selera, lalu rebus hingga empuk tapi jangan terlalu lembek
2 buah tomat parut (200 gram)
125 gram saus tomat
1 sendok teh garam
1/2 sendok teh merica bubuk
1 1/2 sendok teh gula pasir
300 ml air
2-3 sendok makan margarin/minyak goreng untuk menumis

Bahan Saus Keju :

2 sendok makan tepung terigu sama dengan yang pada bahan kulit usahakan yang berjenis protein sedang
250 ml susu cair
25 gram keju cheddar parut
1/4 sendok teh garam
1/4 sendok teh merica bubuk
1 sendok makan margarin atau mentega untuk menumis

Cara Membuat Lasagna :

Kulit lasagna: aduk rata semua bahan yang ada dibagian bahan kulit lasagna. Kemudian buat dadar dengan teflon atau wajan datar. lalu sisihkan sebentar.
Saus: panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang bombay hingga aromanya harum. kemudian Masukkan ayam giling. lalu Aduk sampai berubah warna.  kemudian tambahkan wortel. Aduk lagi hingga rata.
Masukkan bahan lainnya seperti merica, garam, tomat, saus tomat, dan gula pasir sambil tetap diaduk. lalu Tuang air sedikit demi sedikit. lalu Masak sampai kental.
Tata selembar kulit dipinggan tahan panas oval yang telah dioles dengan margarin. kemudian siram dengan saus. lalu tata selembar kulit lagi diatasnya . dan siram saus. ulangi hingga dadar yang dibuat habis.
Saus keju: cairkan margarin. kemudian tambahkan tepung terigu. dan aduk sampai berbutir. lalu tuang susu cair perlahan  sambil terus diaduk sampai terigu larut dan tidak menggumpal.
Masukkan keju cheddar yang telah diparut, garam, dan merica bubuk. kemudian masak hingga mengental. lalu tuang diatas saus tomat yang telah disiapkan.
Letakkan di loyang yang ada sedikit air didalamnya. kemudian Oven kurang lebih 35 menit dengan suhu 170 derajat Celsius.

So try at your home, waitttt dont forget ask your parent

Tidak ada komentar:

Posting Komentar